NOVICE iz krajevne skupnosti Plešivec

Osemindvajseti pohod Odbora RK Plešivec

0 Komentarji
413

Na Martinovo nedeljo, smo se plešivški pohodniki že kar zgodaj dopoldne zbrali pri Dolerjevi kapeli, da zaključimo naše pohodniške avanture v letu 2019. Tokrat se na pot nismo odpravili peš, ampak z avtomobili, kajti naš cilj je bil Soržev mlin v Polžah pri Novi cerkvi.

Zbralo se nas je kar lepo število pohodnikov, zato, malo za šalo, mislim da ne bomo hodili več peš, ampak se bomo morali voziti z avtomobili.

Domačija Soržev mlin se nahaja v majhni vasi Polže pri Novi Cerkvi. Soržev mlin sestavlja 6 stavb, izmed katerih so 4 pod spomeniškim varstvom. Nahaja se ob reki na otoku, ki se tvori iz reke Hudinje in strugi, po kateri teče voda na mlinsko in žagno kolo.

Prisrčen in kar malo nagajiv lastnik, ki se nam je sam opisal kot trikratni samec, in sicer zaradi svojega spola, svojega samskega stanu in svojega priimka, nas je popeljal po domačiji in nam razkazal žago ter mlin. 

Povedal nam je tudi, da mu lasje rastejo bolj počasi zato, ker živi v vasi Polže, kjer gre vse bolj po polžje.

Izvedeli smo veliko novega o zgodovini, kulturni dediščini, običajih, navadah in njegovem ekološkem kmetovanju. Videli smo zanimive kose lesa različnih oblik. Na našo srečo pa tudi presenečenje, smo bili deležni degustacije doma narejenih likerjev. 

V več kot 700 let starem, še delujočem  mlinu, smo si ogledali mletje moke na starodaven način. Različna žita se tam zmeljejo v več vrst moke in zdrobov. Vse moke in zdrobi so polnovredni, kar pomeni, da je zmleto celo zrnje. Seveda si je bilo potrebno ob odhodu ojačati še naše zaloge moke.

Po končanem ogledu pa smo se, že skoraj tradicionalno, odpravili v Gostišče Volk, kjer smo si privoščili dobro kosilo.  

Po kosilu pa se nam ni nič kaj mudilo in smo kar obsedeli ter prijetno poklepetali in kot se spodobi tudi počastili Sv. Martina.

Zahvaljujemo se gospe Damjani, ker nam je organizirala lep in zanimiv zaključek pohodov.

Še par zanimivih informacij o pohodu:

Relacija:                    DOLERJEVA KAPELA-SORŽEV MLIN-GOSTIŠČE VOLK

Udeleženih:               34 ljudi, od tega 19 žensk in 15 moških

Udeležba pohodnikov po zaselkih:

   Črna gora:    2

   Sopota:       7

   Vas:         15

   Pusta gora:   2 

   Graška gora:  8

0.0
Zadnja posodobitev: nedelja, 08. december 2019, 00:47
Sorodne Novice: Zapora odseka glavne ceste od odcepa za Plešivec proti Gaberkam Sedemindvajseti pohod Odbora RK Plešivec Šestindvajseti pohod Odbora RK Plešivec Petindvajseti pohod Odbora RK Plešivec Štiriindvajseti pohod Odbora RK Plešivec Triindvajseti pohod Odbora Rdečega križa Plešivec Dvaindvajseti pohod Odbora Rdečega križa Plešivec Dvajseti pohod Odbora RK Plešivec Dvajseti pohod Odbora Rdečega križa Plešivec Prireditev ob 120. obletnici Podružnične OŠ Plešivec
28. pohod Odbor RK Plešivec pohod pohod po Plešivcu Soržev mlin

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

2022Avgust
PonTorSreČetPetSobNed
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031