NOVICE iz krajevne skupnosti Plešivec

Triindvajseti pohod Odbora Rdečega križa Plešivec

0 Komentarji
369
31-10-2018

Kdor količkaj pozna zgodovino vasice Plešivec, ve, da je davno tega, v Plešivcu maševal župnik Anton Aškerc. Le-ta je ponavadi prepešačil kar po bljižnici, in sicer od škalske cerkve, do pruha, od tam po strmem klancu do domačije Krancev, in šele nato po cesti do plešivškega farofa. Ker je bila pot po takratni pokrajini veliko bolj dolga in zahtevna, si je moral možakar seveda vmes kdaj pa kdaj odpočiti. To je najraje počel na skalnatem stolu, ki ga lahko, kdor je bolj zvedave narave oziroma se je že kot otrok pogosto na avtobus podajal v škalski pruh, še vedno najde v plešivškem gozdu.

Ker so tudi plešivški pohodniki ponosni na svoje korenine in zgodovino Plešivca, se je bilo seveda treba enkrat podati po tej poti. In so se...

V nedeljo, 14. oktobra, je bil ravno pravi dan za takšne zadeve. Dobili smo se na stalnem zbirnem mestu, pri šoli, in se preko Črne Gore, mimo Čančeve domačije podali namesto v Gaberke, kot ponavadi pelje pot od tu dalje, tokrat podali v Škale.Vmes se je bilo seveda potrebno ustaviti pri Ževarškem Vikiju, da si napolnimo moči, a časa za postanek ni bilo prav dosti, zato smo kar hitro veselo "maširali" naprej proti Hlepovi domačiji.

Sedaj pa je bil že skrajni čas, da se vsi, ki tega še niso vedeli, poučijo o Aškerčevi poti. Tako nas je pot zanesla od Hlepa do "škalskega pruha" in od tam strmo za Aškercem. Ni šlo drugače, kot da si še pohodniki odpočijemo na priročnem stolčku, saj ga zob časa na srečo še ni uničil.

Lepo je biti zavedni Plešivčan, česar se pogosto poslužuje tudi predsednica Odbora RK Plešivec in organizatorica pohodov po Plešivcu. Kako bi mogli pot zaključiti, kot z obveznim postankom na njeni domačiji, če pa smo že ravno v "koncu" Plešivca. Po malici je pot peljala spet v breg, preko Dolerjeve domačije, kjer prebiva naslednja zavedna Plešivčanka, predsednica KS Plešivec, od tam pa še streljaj naprej do zbirnega mesta, kjer so se že kovali načrti za letošnji zaključni pohod po Plešivcu.

Še par zanimivih informacij o pohodu:
Relacija:                    ŠOLA-PRUH-HLEP-ŠOLA
Dolžina pohoda:        6,75  km
Trajanje pohoda:        2 uri in 38 minut
Udeleženih:                15 ljudi

Udeležba pohodnikov po zaselkih:
Črna Gora:    7
Vas:               8

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: Zapora odseka glavne ceste od odcepa za Plešivec proti Gaberkam Osemindvajseti pohod Odbora RK Plešivec Sedemindvajseti pohod Odbora RK Plešivec Šestindvajseti pohod Odbora RK Plešivec Petindvajseti pohod Odbora RK Plešivec Štiriindvajseti pohod Odbora RK Plešivec Dvaindvajseti pohod Odbora Rdečega križa Plešivec Dvajseti pohod Odbora RK Plešivec Dvajseti pohod Odbora Rdečega križa Plešivec Prireditev ob 120. obletnici Podružnične OŠ Plešivec
pohod

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

2022Avgust
PonTorSreČetPetSobNed
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031