Od 20. do 23. novembra je v Franciji, natančneje v njeni najsevernejši regiji Hauts-de-France, potekalo tekmovanje za »Evropskega mladega chefa«. V njem so se imeli možnost pomeriti najboljši mladi kuharji iz cele Evrope, ki veliko »dajo« na ohranjanje regionalne prehrane in kulturne raznolikosti ter lokalne rastlinske in živalske vrste.
Vse kar je pisano na kožo 25-letnemu Boštjanu Volku iz Plešivca pri Velenju, bi se lahko reklo. To, njegova neustavljiva želja, ter pogum, pa so razlogi, da se je Boštjan iz Francije v rodni kraj vrnil s prestižno nagrado za osvojeno 1. mesto.
Njegovi »Medenjaki« z orehovimi jedrci in medenim mlekom so gladko premagali vso Evropo. Da pa bi razumeli zakaj, naj vam Boštjana na kratko opišem.
Boštjan je mlad, nadobuden podeželjski fant, ki je »zrasel gor« v domači gostilni Volk. Strežba, kuhanje in dobra domača slovenska glasba so mu bili praktično položeni v zibelko, a vendar vsak s takšno doto ne postane mladi Chef. Potrebno je bilo dosti truda, odrekanja, izvirnosti, predvsem pa neizmerne želje, da je Boštjan prišel do tja, kjer je danes. Že od malih nog je goste v domači gostilni zabaval s harmoniko, bil je pravi Plešivški muzikanter, vedno nasmejan in dobre volje, ki mu ni težko opraviti nobeno delo, ki se krčmi pritiče.
Njegova želja po nekaj več, ga je vodila vse od domačega štedilnika, Srednje šole za storitvene dejavnosti Velenje, Višje šole za gostinstvo in turizem v Mariboru pa do podpornega tima kuharske oddaje MasterChef Slovenija, kjer, Jezeršku ob boku, pili svoje kuharske kompetence in ustvarja vedno nove in nove kuharske mojstrovine.
Kljub temu, da ga večkrat lahko vidimo, kako sedi na klopci pod domačo brezo pred Volkovo gostilno in uživa ob pogledu na vse, kar se dogaja v njegovem domačem kraju, ki ga ima zelo rad, pa, ko ga ne vidimo, pridno osvaja prestižne nagrade na mednarodnih tekmovanjih, ki se jih udeležuje z ekipo Slovenskih nacionalnih kuharjev, med drugim tudi na kulinaričnem prvenstvu Villeroy & Bosch 2022 v Luksemburgu.
Njegova želja je, da ustvari svoje lastno catering podjetje, mi pa menimo, da mora Plešivčanom preden mu to uspe, pripraviti vsaj 1 kulinarični večer, kjer bomo uživali v več hodnem meniju njegovih specialitet in njegovem najbolj znanem »Medenjaku«, ki ga je ustvaril s pomočjo pristnih domačih sestavin in naših lokalnih čebeljih izdelkov Čebelarstva Čanč.
Boštjan, ponosni smo nate in ti želimo, da ti tvoja skromnost, iskrenost in zagon dajo krila, ki te bodo ponesla v sam vrh svetovne kulinarike!
Čestitamo!