Zdrav zajtrk, zdrav začetek dneva

Večina od nas se zaveda, da je redno uživanje zajtrka izrednega pomena, del zdrave prehrane in pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Zato smo se v DPM Kavče odločili, da otroke v času počitnic povabimo, da se nam pridružijo pri pripravi svojega prvega jutranjega obroka in hkrati spoznajo naše lokalne pridelovalce zdrave hrane.


22 članov, od tega 17 otrok,  se je torej 17. avgusta zbralo ob 9. uri v prostorih KS. V uvodu smo se pogovorili o pomenu zajtrka in vplivu le-tega na človeški organizem. Pregledali smo sestavine, ki smo jih pripravili za ta dan in preverili, če otroci vedo za kaj je katero živilo  primerno in kako vpliva na človeka. Moram priznati, da so otroci o tem veliko vedeli.
Seveda se nismo mogli izogniti vprašanju, če sami redno zajtrkujejo. Večina otrok je odgovorila, da zjutraj jé zajtrk. Tistim, katerim se zjutraj vedno mudi in nikoli ne najdejo časa  za najpomembnejši obrok dneva, pa smo  ponudili nekaj predlogov, kako se da na hitro pripraviti okusen zajtrk. Na razpolago so imeli razno sadje, zelenjavo, oreščke, semena, kosmiče, otrobe, mleko, jogurt…

Nekateri so se odločili za preverjeno obliko zajtrka, koruzne kosmiče z mlekom, spet drugi za ovsene kosmiče z jogurtom in suhim sadjem. Tisti bolj drzni, pa so si privoščili kulinarični eksperiment - po lastni izbiri sestavljen smoothie iz sadja, zelenjave in drugih zdravih dodatkov.


Po izdatnem jutranjem okrepčilu nas je pot vodila do domačije družine Jan. Tam sta nas pričakala gospa in gospod Jan in nam prijazno ponudila sveže pečen kruh, ki je pri njihovi hiši že stalnica. Skorajda ni Kavčana, ki ne bi poznal njihovega kruha ali kakšne ostale dobrote iz njihove peči oziroma lonca.  Gospod Jan je pripravil kurišče v krušni peči, gospa Jan pa nam je medtem povedla iz katerih sestavin pripravlja kruh. Otroci so z njeno pomočjo zamesiti kruh in tako tudi spoznati postopek peke kruha. Kruh, ki so ga otroci zamesili in dali vzhajat, so pri Janovih nato spekli in so ga lahko kasneje prišli tudi ponj. Lepa in poučna izkušnja za otroke in tudi nas odrasle.


     Pot smo nadaljevali proti kmetiji Habe. Gospa Irena nam je pokazala najprej hlev, kjer smo lahko občudovali mogočne bike in za njihovo kmetijo zelo pomembne krave molznice. Nato smo imeli možnost preizkusiti njihov okusen sir, kislo mleko in maslo. Nadvse pa smo bili presenečeni, ko smo videli kako velike lubenice in melone rastejo na njihovi njivi, da ne govorimo kako sladke so bile! Gospa Irena nam je predstavila postopek pridelave skute, masla in sira samega. Izvedeli smo, da izdelujejo tudi kuhano maslo »ghee«, ki je prečiščena verzija masla in je zato bolj zdravo in z zelo veliko pozitivnimi učinki na človeka. Z vso pravico mu ljudje pravijo kulinarično zlato. 


        Kaj manjka kruhu in maslu? Ja med, seveda! Naš zadnji obisk je bil pri družini Moravec, ki je celotna vpeta v hobi gospoda Moravca, ki nam je veliko povedal o samih čebelah ter o postopkih zorenja in pridelavi medu. Z lahkoto lahko potrdim, da imajo pri njihovi hiši najbolj pridna bitja v celih Kavčah. Tu na tisoče in tisoče čebel neutrudno dela in njihov zvok brenčanja nas je res pomirjal. Predelava medu in čebeljih produktov je za njihovo družino zelo pomembno. Imeli smo možnost poizkusiti njihov zelo okusen cvetlični in gozdni med, Slađanine mehke medenjake, mi odrasli pa smo preizkusili tudi njihovo res dobro medico. Posebnost, za katero pa lahko vsi rečemo, da je bila vrhunec degustacije, pa je zagotovo bil kremni med. Le-tega pridelujejo s posebnim postopkom. 

Naš zajtrk smo zaključili precej pozno, ob pol dveh popoldan. A lahko nam verjamete, izplačalo se je. Toliko novega, dobrega in poučnega v enem dnevu že dolgo nismo doživeli. Pa še tako blizu smo bili, kar pa mora biti za vse nas v veliko čast in ponos, da imamo toliko pridnih in spretnih ljudi za sosede.

Hvala še enkrat družini Jan, družini Habe in družini Moravec, da ste nas sprejeli medse in predstavili svoje delo.

Več fotografij je zbranih v fotogaleriji


                                                                                                                   Branka Tratnik Meh
                                                                                                             predsednica društva DPM Kavče

                                                                                                                                   

Hitri kontakt

Krajevna skupnost Kavče
Kavče 15, 3320 Velenje
kavce(at)ks-velenje.si