Kožuhanje 2017 Kožuhanje 2017

KOŽUHANJE V KAVČAH

Slovenija je deželica, ki ima bogato zgodovino, raznoliko kulturno dediščino in ogromno pozabljenih šeg in navad. Skoraj vsaka vas je imela nekaj svojega, svojstven način druženja in povezovanja ob različnih letnih časih. Ljudske šege in navade veliko povedo o takratni kulturi, razmišljanju, življenju in so bogat del zgodovine, zato je toliko bolj pomembno, da ostajajo v spominu ljudi.
Med najpomembnejša jesenska opravila je nekoč spadalo kožuhanje ali ličkanje, kajti skoraj vsaka kmetija je imela posajeno koruzo, saj je bila pomembno živilo tako za ljudi, kot za živali.
Ta kmečki običaj je ljudi kljub obilici dela družil in jim lepšal jesenske večere.
Ličkanja so se veselili stari in mladi, saj je to bil  pravi družinski, če že ne vaški praznik.

Menimo, da je bila največja privlačnost običajev ravno v druženju ljudi. Tako so se izmenjavale izkušnje, sklepala prijateljstva. Današnjemu človeku ravno to manjka..
Ker si  v našem društvu prizadevamo ohranjati stare ljudske običaje in navade domačega kraja ter jih tako prenesti na mlajšo generacijo, smo v petek, 10. novembra 2017 v prostorih KS Kavče , pripravili prikaz  ličkanja  koruze,  kot so to delali nekoč.
Otroci iz Kavč so s čudovito predstavo poskrbeli, da so obiskovalci spoznali čar kožuhanja, veselega dela po kmečkih hišah. Ob že skoraj pozabljenih pesmih, ki so jih mladi «kožuhači«  med delom peli, je prenekateri gost na tiho popeval.
Kar šestnajst mladih igralcev  je  z duhovito in  s prisrčno   odigrano predstavo   sprožilo obilo smeha in si prislužilo  bučen aplavz.
Po predstavi smo pripravili »likof« tudi za vse obiskovalce. Postregli smo jim jedi, ki so bile ob ličkanju in likofu nekoč v navadi. Tako so lahko poizkusili orehovo potico in »ocvirkovco » , pa golaž in gobovo juho s polento ali s koruznim kruhom. Za otroke pa pripravili nekoč nepogrešljivo »knajpovo« kavo s koruznimi žganci.
Imeli smo se preprosto lepo.

Da pa je bila naša prireditev uspešna se prisrčno zahvaljujemo našim mladim »kožuhačem« za prisrčni prikaz  starega običaja, požrtvovalnim članom ŠKUDa,  dragim Trimovkam in njihovim zlatim rokam za velikodušno pomoč , KS  in DPM za podporo in seveda velik HVALA vsem obiskovalcem.
Športno in kulturno – umetniško društvo Kavče

Hitri kontakt

Krajevna skupnost Kavče
Kavče 15, 3320 Velenje
kavce(at)ks-velenje.si