Novice/obvestila

V mestni občini Velenje je možno varstvo otrok na domu

0 Komentarji
6
18-03-2020

Služba za odnose z javnostjo Mestne občine Velenje

V mestni občini Velenje je možno varstvo otrok na domu

Velenje, 18. marec 2020 – V Mestni občini Velenje smo s pomočjo Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje (v nadaljevanju MZPM) s ponedeljkom, 16. marca 2020, poskrbeli za organizacijo varstva otrok na domu prosilca (staršev otroka). Pri tem je pomembno, da so tako otroci kot prostovoljci, vključeni v varstvo, zdravi, torej ne smejo kazati nobenih bolezenskih znakov. To možnost pomoči smo v Velenju uvedli zato, ker je Vlada Republike Slovenije 15. marca 2020 sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, s katerim ukinja kakršnokoli organizirano varstvo otrok.

S pomočjo posebnega obrazca Nujno varstvo otrok v Mestni občini Velenje, ki je objavljen na spletni strani http://www.vilarozle.si, facebook strani Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje in v priponki spodaj na koncu te novice, lahko starši, ki takoj ali v prihodnjih dneh potrebujejo varstvo otrok(a), sporočijo svoje potrebe. 

Izpolnjen obrazec prosim pošljite na elektronski naslov:

  • mzpm.velenje@vilarozle.si
  • bojana.spegel@vilarozle.si

Varstvo na domu zaenkrat izvajajo prostovoljci MZPM Velenje. V Vrtcu Velenje in na vseh osnovnih šolah v Velenju bodo, če bo prostovoljcev primanjkovalo, pozvali svoje strokovne delavce, da se vključijo kot prostovoljci. Če bodo starši izkazali potrebo, bodo tudi ti poskrbeli za varstvo vključenih otrok iz Vrtca Velenje ali posamezne šole na otrokovem domu.

Med prostovoljnim varstvom otrok ne velja niti "Zakon o vrtcih" niti "Zakon o osnovni šoli". Tudi ostali predpisi, ki urejajo dejavnost predšolske vzgoje in osnovnošolskega izobraževanja ter delovnopravna zakonodaja ne veljajo, saj gre za okoliščine višje sile. 

Do tovrstnega varstva otrok so upravičeni zgolj starši predšolskih otrok in učencev od 1. do 5. razreda, in sicer bo organizirano varstvo izključno za otroke, katerih starši opravljajo delo v organizacijah, ki so nujne za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Prvenstveno pomagamo zagotoviti varstvo otrok zdravnikov, medicinskih sester in drugega medicinskega osebja, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše ter zavodih za varovance s posebnimi potrebami, nato varstvo otrok nepogrešljivih delavcev v energetiki in komunikacijskih podjetjih, komunalnih in servisnih službah, oskrbi ter operativcev v policiji in vojski. Dodatni pogoj je, da morata biti oba starša zaposlena v eni od naštetih organizacij in da imata oba razporeditev dela v isti izmeni.

Obrazec je pripet na koncu te novice.


Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje
(OZJ Mestne občine Velenje)

0.0
Zadnja posodobitev: 23 marec 2020 08:25
Sorodne Novice: Zbirni center Velenje za fizične osebe odprt le v nujnih primerih Tudi predsedniki krajevnih skupnosti in mestnih četrti na voljo za pomoč Psihosocialna podpora in možnost pogovora v času epidemije PRAZNIK MESTNE ČETRTI LB Vzhod Velenje 2018 PRAZNIK MESTNE ČETRTI LB Vzhod Velenje
V mestni občini Velenje je možno varstvo otrok na domu

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..