Novice/obvestila

Defibrilator dostopen kar na 62 lokacijah

0 Komentarji
81
9-02-2022

Defibrilator dostopen kar na 62 lokacijah

Že od leta 2018 v Mestni občini Velenje deluje sistem prvih posredovalcev, ki so v pomoč ekipam nujne medicinske pomoči. V sistem je vključenih vseh sedem prostovoljnih gasilskih društev (PGD) z okoli 120 operativci. V več primerih so po srčnem zastoju rešili življenje obolelega tudi z avtomatskim eksternim defibrilatorjem (AED). Trenutno je v naši občini nameščenih 62 AED, od tega jih je kar 41 javno dostopnih 24 ur na dan.

V letu 2018 smo v Mestni občini Velenje vzpostavili sistem prvih posredovalcev, ki se poleg reševalcev aktivirajo v primeru nenadnega srčnega zastoja, večje krvavitve ali hujše zapore dihalnih poti. V takem primeru poleg reševalnega vozila z ekipo priskočijo na pomoč tudi usposobljene gasilke in gasilci. V sistem je vključenih vseh sedem velenjskih PGD z okoli 120 operativkami in operativci.

Za potrebe posredovanja smo kupili AED, ki so montirani na gasilskih domovih, torbe z opremo za prvo pomoč in brezrokavnike z napisom prvi posredovalec. Od leta 2018 dalje so prvi posredovalci posredovali 51-krat, sodelovalo je preko 200 prvih posredovalcev. V več primerih so po srčnem zastoju rešili življenje obolelega. Ob intervenciji gasilci uporabljajo tako gasilska vozila kot tudi svoja osebna, če se nahajajo v bližini. Do prihoda reševalcev gasilci izvajajo postopke, za katere so se usposabljali in za katere imajo primerno opremo.

V mesecu februarju načrtujemo obnovitveno usposabljanje prvih posredovalcev, ki ga  bodo izvedli strokovni sodelavci Zdravstvenega doma Velenje. Vso opremo, stroške usposabljanj in ostale stroške krije Mestna občina Velenje.

https://www.velenje.si/sporocila-za-javnost/y2022/m02/11670-Defibrilator-dostopen-kar-na-62-lokacijah


Prijazen pozdrav
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje


AED

0.0
Zadnja posodobitev: 15 februar 2022 10:36
Defibrilator dostopen kar na 62 lokacijah

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..