KS skozi čas

Krajevna skupnost Gorica je bila ustanovljena 17. junija 1986. Na ta dan je Skupščina Krajevne skupnosti Šalek-Gorica sprejela sklep o preimenovanju KS Šalek-Goriva v Krajevno skupnost Gorica.


Znan zgodovinski objekt je graščina Gorica, ki ima po mladinskem romanu, ki ga je napisal znani slovenski pedagog Gustav Šilih,  ime Beli dvor. Graščina Gorica se prvič omenja leta 1542 kot pristava nekoč  impozantnega gradu Ekenštajn, katerega razvaline so še danes vidne na vrhu grebena, ki je vsporeden z Cesto na Vrtače. Na vhodnem kamnitem portalu je vklesana letnica 1678. V 17. stoletju je bil sedež gospoščine iz tega gradu na graščini Gorica. Graščina je večkrat menjala lastnike,sedaj pa je v lasti Mestne občine Velenje.

V zgodovini Velenja in Gorice ima pomembno mesto tudi Vila Herberstein, ki izhaja iz grofovske družine Herberstein. Sedaj sta v vili reprezentančni gostinski lokal in prenočišča.

Na območju KS Gorica so bili oz. so še doma nekateri znani glasbeniki, kulturniki, športniki in medijske osebnosti kot npr.: glasbenik in dirigent ter častni občan Ivan Marin, pevec skupine Šank rock Matjaž Jelen, saksofonist Jure Pukl, repar 4 pag Čekur, TV voditelja Peter Poles in Katja Ješnik, alpski smučar  Bernad Vajdič  in drugi.